Boller i karry er efterhånden en dansk klassiker på middagsbordet og retten smager da også fortrinligt, hvis den er lavet med en god karry og smagfulde kødboller. Skal der laves boller i karry herhjemme, så skal saucen være stærk og gerne med små lækre kødboller, man kan hapse i én mundfuld.
Karrysaucen smager også godt, hvis du udskifter fløde med kokosmælk.
Du skal bruge ( 4 pers.):
Kødboller:
– 500 g. hakket kalv/flæsk.
– 1 æg.
– 1 dl. hvedemel., ca.
– 1 dl. mælk.
– 2 løg, fintrevet.
– s/p.
Karrysauce:
– 35 g. smør.
– 25 g. mel.
– 4-5 dl. god grøntsagsfond (bouillon kan også bruges).
– 2 spsk. god karry (du kan med fordel lave din egen karry*).
– 1-2 dl. fløde.
– 2 tsk. løgpulver.
– 1 tsk. stærk chilipasta.
– 1 tsk. hvidvinseddike.
– s/p.
Tilbehør : løse ris og kokosmel. Du kan også toppe med lidt fintsnittet porre, æble, rosiner eller peanuts – lidt a la ristaffel.
Sådan gør du:
Kødboller:
Rør kødet med salt og æg og tilsæt fintrevet løg, mælk og mel. Lad gerne farsen trække lidt på køl. Jeg plejer at fylde den på sprøjtepose, da det på den måde er let at sprøjte farsen ud i håndfladen til små kødboller. Ønsker du store kødboller, er de lettere at forme med en spiseske dyppet i vand.
Kog kødbollerne i vand i cirka 3-5 minutter. De er færdige, når de kommer op til overfladen.
Karrysauce:
Smelt smør i en gryde sammen med karry, chilipasta og løgpulver. Lad det bruse lidt af og drys så mel over og pisk langsomt din grøntsagsfond ind i smør -og melblandingen, til du har en tyk og cremet sauce. Tilsæt hvidvinseddike og fløde og smag saucen til med salt, friskkværnet peber og chilipasta. Læg kødbollerne i saucen og servér med ris og ønsket topping.
Er du vil med karry, så prøv også denne nemme pastasalat med røget hamburgerryg og cremet karrydressing.
* Karry er en krydderiblanding af tørrede stødte krydderier og den bedste karry får man som regel, ved at lave den selv. Blandingsforholdet af krydderier, varierer fra karry til karry, men indeholder ofte koriander, spidskommen, gurkemeje, hele kardemommekapsler, kanel, nelliker, peber, chili, kommen, allehånde, stødt ingefær og laurbærblade.