Rødvinsbraiseret grydesteg i Römertopf

Römertopf, Cocotte eller Stegeso. Kært barn har, som bekendt, mange navne. Lerpotten er perfekt til lange braiseringsretter, da den holder på saft og kraft i dine råvarer, mens de bliver dampet og efterlader dig den mest fantastiske fond til din sovs. Jeg har brugt okse tykkam i opskriften og jeg siger jer, det blev så smør-mørt. Vi fik små kartofler til, sammen med gulerødderne og svampe. Når du bruger stegeso i ler, så husk at den ikke tåler hurtige temperatur forskelle. Sæt den derfor altid ind i en kold ovn. Det samme gælder, hvis du vil tilføje noget undervejs –      så er det en god idé, at varme det let op inden. Ellers kan du risikere at din stegeso knækker.

Du skal bruge

1 okse grydesteg (f.eks. bov eller tykkam)

3 store  løg

4-5 gulerødder

1-2 fed hvidløg

3 kviste frisk rosmarin

En god håndfuld svampe

3 dl. rødvin

1 dl. god oksefond

1 spsk. hvedemel

1 spsk. smør

Et skvæt piskefløde

1 tsk. æblegelé (anden gelé kan også bruges. Har du ikke gelé, så brug koncentreret rød saft eller sukker ved tilsmagning).

S/p

Sådan gør du

Start med at gøre din Römertopf fugtig i vand. Fyld bunden med vand, stil låget ned i og fyld igen denne med vand. Lad leret stå at suge en halv times tid, før du hælder vandet ud og din stegeso er klar.

Er din steg ikke bundet, kan du med fordel binde kødsnor omkring den. Stik en stilk frisk rosmarin ved. Brun stegen godt af i smør på alle sider og krydr med s/p. Smid et par fed hvidløg ned i panden, mens du bruner kødet af.  Snit gulerødder, løg og svampe i halve (rist eventuelt svampene først i lidt smør, sammen med kødet) og læg halvdelen i bunden sammen med et par kviste rosmarin. Læg kødet på dine grøntsager og hæld resten ovenpå. Tilsæt vin og eventuelt lidt fond og sæt låget på. Stil herligheden ind i en kold ovn. Tænd og sæt ovnen på 175 grader og lad stegesoen stå i ovnen i 2,5 – 3 timer.

Når stegen er færdig tages kødet op og holdes varmt, mens du laver din sovs (pak det ind i staniol og viskestykke). Tag løg, gulerødder og svampe fra og si din fond. Lav en opbagning af smør og mel og pisk din fond i. Smag til med salt og peber og gelé og giv sovsen et skvæt fløde. Servér kødet med gulerødderne og svampe, små kartofler, en grøn salat – og selvfølgelig din lækre sovs.

You may also like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.