Ramsløgsolie

Se lige den smukke grønne farve!

Udover ramsløgssalt, -pesto og smør, plejer jeg altid at tørre en del ramsløg, som jeg har til helt almindelig madlavning og så at lave denne smukke ramsløgsolie.

Olien er lækker både at lave grøn mayo eller dressing på. De små fine mørkegrønne og smagfulde dråber er også smukt og lækkert på en forret eller suppe eller du kan lave små ramsløgs-“kaviar/perler” af olien.

Det er ikke så svært at lave, men kræver et termometer og en blender og en del tålmodighed (hvis ikke du er den heldige ejer af en thermomixer). Du kan sagtens lave olien uden termometer, men for at få den helt dybe grønne farve, skal temperaturen ramme et sted mellem 60 -70 ° C, for det er ved denne temperatur klorofylet, i ramsløgene bliver frigivet.

Du skal bruge (0,5 l. olie):

– 1 stort bundt ramsløg (skyllet og tørret grundigt).

– 0,5 l. neutral olie.

Derudover en blender/stavblender, kaffefilter og et termometer.

Sådan gør du:

Hak ramsløgene groft og kom ned i en gryde sammen med olien. Varm olien op til ca. 70 °C. Blend olien i nogle minutter  og lad herefter olien trække en halv times tid.

Olien passeres herefter igennem et kaffefilter lidt efter lidt. På den måde, får du en helt klar olie. Det kan godt tage nogle timer, så hav tålmodighed og prik ikke rundt filteret – du risikerer det går i stykker og så må du starte forfra med filtreringen.

Continue Reading

Ramsløgssalt 🌱

 

Se lige den smukke farve. Lækker ramsløgssalt. Perfekt på dit æg, pasta eller i marinader.

Som lovet, kommer her opskriften på ramsløgssalt. Det er nemt at lave, men kræver lidt tid, såfremt du selvfølgelig har fundet ramsløg og man kan jo sige, at der i de her dage ikke rigtig er nogen undskyldning for ikke at komme ud i skoven og gå på jagt. De smukke blade pryder skovbundene overalt lige nu.

De friske ramsløg smager formidabelt i mange ting, men da de kun er i naturen i nogle få uger her i foråret, er det med at få tørret dem, så du har et ordentlig forråd til resten af året. Og her kommer den lækre ramsløgssalt ind i billedet. Det smager så skønt i diverse varmeretter, i marinader og dressinger eller bare pøs et lille drys på din æggemad eller kartoffelmad. Du skal bruge et ret stort bundt til et lille glas, så bare pluk løs!

Du skal bruge (1 lille glas):

– et stort bundt friske ramsløgsblade (40-50 blade).

– 4 spsk. salt.

– et lille patenglas eller anden lufttæt beholder til at opbevare din salt i.

– en minihakker.

Sådan gør du:

Skyl og tør dine ramsløgsblade godt. Blend dem sammen med salt i en minihakker til en blød “pasta-lignende” konsistens. Læg “pastaen” på bageplader beklædt med bagepapir og bred det godt ud.

Tør det i ovnen v. 50 grader varmluft  °C i 2- 3 timer. Har du ikke varmluft, så sørg for at bytte rundt på bagepladerne i ny og næ og luk gerne dampen ud undervejs og vend det lidt rundt.

Og vupti, når det er godt gennemtørt, så er der lækker ramsløgssalt. Opbevar salten i en lufttæt beholder eller patentglas

 

Continue Reading

Rødbedesalat m. fennikel og feta

Rødbedesalat med feta, fennikel og hasselnød.

Rødbederne, som er i sæson fra august -april, synger efterhånden på sidste vers. Derfor har jeg de sidste dage, lavet en del retter med rødbede, for lige at få de sidste med, inden foråret bugner af nye lækre forårsråvarer. Hvis ikke du har syltet rødbeder henover vinteren, er det også en god idé at gøre det nu.

Denne røbedesalat er nem at lave og smager godt til et stykke kød, en karbonade eller laks. Men den smager faktisk også godt i sig selv og egner sig derfor er også godt som frokostsalat, f.eks. i madpakken.

Du skal bruge (2 pers.): 

3-4 rødbeder (beregn ca. 1,5 rødbede pr. person, alt efter størrelse.

100. g. fetaost.

1/2 fennikel.

1 lille håndfuld hasselnødder.

2 spsk. olivenolie.

2 tsk. balsamicoeddike.

2 fed hvidløg.

1 tsk. dijonsennep.

Salt og peber.

Masser af purløg.

Sådan gør du:

Start i god tid, da rødbederne skal afkøles.

Skyl rødbederne grundigt og kog dem møre i ca. 40 min. Prik i dem med en kødnål (eller andet), for at sikre, de er møre. Alt efter størrelse varierer kogetiden en del.

Når rødbederne er færdiggjort, så giv dem “et chok” med iskoldt vand, så kan du let smutte skrællen af (ligesom når, du smutter mandler).

Afkøl rødbederne og skær dem i tern.

Rist hasselnødderne let på en pande og hak dem groft. Ryst eller pisk dressingen sammen af hvidløg,  olie, eddike, salt og peber.

Vend tern af rødbede i dressingen og fordel dem i et fad. På et mandolinjern snittes fennikel fint. Fordel fennikel og feta over rødbederne og drys til sidst med masser af purløg og de ristede hasselnødder.

Continue Reading