Jeg må ærligt indrømme, at der er mange ting, mad-wise, jeg ikke digger ved juletid. Ris a la mande. Nej tak. Flæskesteg.. make it asian style..julekalender. . Hell no man. Når jeg åbenbart skal være sådan en antijulespreder, er jeg jo nødt til at kreere noget julet, som jeg så ligesom selv kan stå inde for.
Så hvad kan jeg så lide.. når vi snakker jul og mad? And er lækset nok, men det dur li’ssom ikke rigtigt i en kage. Men det gør appelsin og brændte mandler. Derfor har jeg forsøgt at lave en julekage, med smage, jeg godt kan lide. Og hvis jeg lige skal rose mig selv, er det et pragteksemplar af en kage.
Jeg håber, du har lyst til at begive dig ud i den. Den kræver lidt tålmodig, men den er ikke svær.
Glædelig jul.
Har brugt en kagering ca. 20 cm i diameter. Kagen bliver ret høj.
Til krystalliseret hvid chokolade skal bruges et sukker termometer.
Bund:
– 100 g. brændte mandler.
– 8 digestive kiks.
– 150 g. smør.
Creme:
– 4 dl. piskefløde.
– 300 g. hvid chokolade.
– 4 appelsiner, saft og appelsinskal (gemt lidt skal til pynt).
– 2 pk. mascarpone.
– 2 pk. neutral fødeost (ikke light).
– 2 dl. flormelis.
Saltkaramel:
– 200 g. brun farin.
– 1 dl. fløde.
– Et par spsk. vand.
– 1 tsk. fint salt.
Krystalliseret hvid chokolade:
– 150 g. vand.
– 150 g. sukker.
– Sølvpulver.
Brændte mandler:
100 g. sukker smeltes med lidt kanel og et par spsk. vand. 100 g. mandler vendes i. Jeg kan godt lide mandlerne lidt blanke, men det er en smagssag. Gem nogle mandler til pynt.
Smør smeltes.
Kiks og mandler knuses (kiks fint, mandler groft).
Kiks og mandler vendes sammen med smør og fordeles i bunden af kageringen. Sættes på køl, mens de andre dele laves.
Creme:
Kog fløden op og tag den af varmen. Smelt herefter den hvide chokolade i fløden. Rør det til en jævn masse. Pisk chokolade/flødeblandingen i sammen med mascarpone, flødeost, flormelis , appelsinsaft- og skal.
Massen hældes over kiksebunden og stilles på køl i min. 4 timer.
Saltkaramel:
Brun farin smeltet i vand sammen med salt. Når det er smeltet hældes fløden i og karamellen røres godt rundt.
Krystalliseret hvid chokolade:
Sukkeret smeltes langsomt op til 133 grader °C. Rør ikke rundt i sukkeret, selvom det tager lang tid. Smeltes det for hurtigt karameliserer det – det må det ikke.
Chokoladen smeltes.
Når begge dele er klar, piskes sukkermassen i chokoladen og den vil krystallisere. Når den krystalliserede chokolade er smeltet, rystes det let i sølvpulver.
Når kagen er afkølet, skal saltkaramellen “dryppes” langs kanten af kagen. Brug en sprøjtepose til at sprøjte karamellen hele vejen rundt i kanten af kagen, så karamellen løber ned kagens kanterne. Drys herefter den krystalliserede hvide chokolade på kanten af kagen og pynt af med nogle brændte mandler.