Rødvinsbraiseret grydesteg i Römertopf

Römertopf, Cocotte eller Stegeso. Kært barn har, som bekendt, mange navne. Lerpotten er perfekt til lange braiseringsretter, da den holder på saft og kraft i dine råvarer, mens de bliver dampet og efterlader dig den mest fantastiske fond til din sovs. Jeg har brugt okse tykkam i opskriften og jeg siger jer, det blev så smør-mørt. Vi fik små kartofler til, sammen med gulerødderne og svampe. Når du bruger stegeso i ler, så husk at den ikke tåler hurtige temperatur forskelle. Sæt den derfor altid ind i en kold ovn. Det samme gælder, hvis du vil tilføje noget undervejs –      så er det en god idé, at varme det let op inden. Ellers kan du risikere at din stegeso knækker.

Du skal bruge

1 okse grydesteg (f.eks. bov eller tykkam)

3 store  løg

4-5 gulerødder

1-2 fed hvidløg

3 kviste frisk rosmarin

En god håndfuld svampe

3 dl. rødvin

1 dl. god oksefond

1 spsk. hvedemel

1 spsk. smør

Et skvæt piskefløde

1 tsk. æblegelé (anden gelé kan også bruges. Har du ikke gelé, så brug koncentreret rød saft eller sukker ved tilsmagning).

S/p

Sådan gør du

Start med at gøre din Römertopf fugtig i vand. Fyld bunden med vand, stil låget ned i og fyld igen denne med vand. Lad leret stå at suge en halv times tid, før du hælder vandet ud og din stegeso er klar.

Er din steg ikke bundet, kan du med fordel binde kødsnor omkring den. Stik en stilk frisk rosmarin ved. Brun stegen godt af i smør på alle sider og krydr med s/p. Smid et par fed hvidløg ned i panden, mens du bruner kødet af.  Snit gulerødder, løg og svampe i halve (rist eventuelt svampene først i lidt smør, sammen med kødet) og læg halvdelen i bunden sammen med et par kviste rosmarin. Læg kødet på dine grøntsager og hæld resten ovenpå. Tilsæt vin og eventuelt lidt fond og sæt låget på. Stil herligheden ind i en kold ovn. Tænd og sæt ovnen på 175 grader og lad stegesoen stå i ovnen i 2,5 – 3 timer.

Når stegen er færdig tages kødet op og holdes varmt, mens du laver din sovs (pak det ind i staniol og viskestykke). Tag løg, gulerødder og svampe fra og si din fond. Lav en opbagning af smør og mel og pisk din fond i. Smag til med salt og peber og gelé og giv sovsen et skvæt fløde. Servér kødet med gulerødderne og svampe, små kartofler, en grøn salat – og selvfølgelig din lækre sovs.

Continue Reading

Lækker citronskum

Her er en ganske nem måde, at pifte din nytårsmenu op på. Skummet er pisket af citronsaft, vand og Lecithin*, hvilket gør den stabil relativt lang tid. Det vil sige, at den ikke falder sammen på tallerkenen og er nem at arbejde med, når du skal anrette. Du behøver altså ikke bekymre dig om hurtig anretning, stres og jag. Jeg har lavet den på citronsaft, fordi jeg har planer om at servere skummet sammen med kammuslinger og spæde urter, men du kan sagtens vælge en anden smag. Prøv f.eks. at lave skum af appelsinsaft og brug det sammen med granitè.

Der bliver cirka 8 store skeer med skumtop.

Du skal bruge:

75 ml. citronsaft

75 ml. vand

1 1/2 tsk. lecithin

Sådan gør du

Bland citronsaft og vand og rør forsigtigt lecithinen ud i væsken. Pisk herefter til du har en lækker skum. Du kan evt. bruge en stavblender. Flyt hele tiden det øverste lag skum over i en tom skål. Så er det nemmest at få den nederste væske pisket til skum. Lad gerne skummet stå et par minutter for at “sætte sig”, inden du bruger det.

* Fås blandt andet hos Specialkøbmanden. Lecithin benyttes i det, man kalder for molekylær gastronomi.

Continue Reading

Små søde marcipanhjerter med blød karamel 🍬

Fyldt med blød dulce de leche..

December er fyldt med søde sager og jeg er vild med det! Alt fra æbleskiver og brændte mandler til vaniljekranse og ris a la mande en masse. Dog har jeg en ganske bestemt favorit og det er konfekt. Hold nu op, hvor smager marcipan altså bare godt og jeg skulle hilse at sige, at der ryger en del i svinget (læs:i maven) under fremstillingen. Det er også en af de der hyggelige ting, jeg husker fra da jeg var barn – altså småkagebagning og konfektfremstilling i både køkken og hele spisestuen.

Her har jeg lavet små marcipanhjerter med en lækker karamelcreme indeni. Overtrukket med chokolade og drysset med lidt knuste sukkerstokke. Opskriften får du her.

Du skal bruge (cirka 35-40 stk.)

175 g. rå marcipan

200 g. mørk chokolade

1 dåse kondenseret mælk

1 sukkerstok (fås i de fleste supermarkeder op til jul)

lidt flormelis

Sådan gør du

Start med at koge din dåse med kondenseret mælk til karamel*. Har du ikke prøvet det før, så følg min opskrift her. Husk den skal køle af, før du kan bruge den. Drys din kagerulle, dit bord eller skærebræt med lidt flormelis, så marcipanen er let at rulle ud. Del marcipanen i to stykker og rul dem ud i to lige dele. Smør den ene flade med din karamelcreme (brug den mængde, du synes. Vær dog opmærksom på, at de kan være svære at trykke ud, hvis der er for meget karamel i) og læg det andet marcipan stykke ovenpå. Tryk din marcipan ud i små hjerter med en udstikker og sæt dem på køl på en plade. Når marcipanhjerterne er helt kolde, smeltes din chokolade over vandbad** og hjerterne overtrækkes. Drys med lidt knuste sukkerstokke.

Opbevares køligt i en tætlukket dåse eller bøtte.

* nogle supermarkeder har forkogt kondenseret mælk, så du ikke selv skal koge karamel.

** Jeg tog her den hurtige vej med chokoladen. Du kan også vælge at bruge lidt ekstra tid og temperere din chokolade. Jeg kan klart anbefale at søge efter Mette Blomsterbergs fremgangsmåde.

Continue Reading