Koldhævede boller

Lækre koldhævede boller til morgenbordet.
Lækre koldhævede boller til morgenbordet.

Når morgenmaden skal være rigtig lækker, ja så skal der altså friske hjemmebagte boller på bordet. I hvert fald herhjemme. Koldhævede boller er nemme at lave og du slipper både for at skulle have røremaskinen frem og for at få dej på fingrene. Til gengæld kræver de lidt tålmodighed, da dejen skal hæve natten over. Men nybagte boller er ventetiden værd. Er der boller tilbage, kan du bruge dem som lækre sandwichbrød i madpakken. Jeg har tilsat solsikkekerner, men prøv også med andre kerner eller f.eks. tørrede tranebær. Opskriften giver 8-9 boller.

Du skal bruge

4 dl. lunkent vand

1 dl. olie

15 g. gær

4 dl. hvedemel (af god kvalitet – det kan virkelig betale sig. Ofte kan du få lækre meltyper i rodekasserne i Netto og lignende til billige penge)

4 dl. grahamsmel

2 tsk. sukker

2 tsk. salt

2 1/2 dl. solsikkekerner

Sådan gør du

Rør gæren ud i vandet og tilsæt olie. Tilsæt herefter sukker, salt, solsikkekerner og grahamsmel. Rør det hele godt sammen og tilsæt herefter hvedemelet. Hold evt. lidt af det tilbage. Din dej skal have konsistens, som en tyk havregrød. Det er altså vigtigt, den ikke bliver tør eller “dej-agtig”, som vi ellers kender det fra bollebagning. Dæk herefter din dej med låg eller film og sæt den på køl natten over.

Næste morgen er dejen klar. Tænd din ovn for fuld knald og sæt imens, med to skeer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Du kan eventuelt dyppe skeerne i koldt vand undervejs. På den måde slipper dejen let skeerne. Pensel dem med vand og sæt dem i den varme ovn. Bag dem i 5 minutter ved fuld varme – skru herefter temperaturen ned på 200 °C og bag dem videre i cirka 15 minutter. På den måde får du en lækker sprød skorpe 😄

Har du lyst til den helt usunde udgave, så brug kun hvid hvede og tilsæt evt. stødt kardemomme. Hele hytten dufter så fantastisk, når der bages med kardemomme.

You may also like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.