Karamelmousse med havsalt og rugbrødscrumble

Mnn.. lækker blød karamelmousse toppet med knasende sprød rugbrødscrumble.

Du skal bruge ( 4. pers.) :

Karamelmousse:

– 100 g. brun farin.

– 30 g. smør.

– 7 dl. piskefløde.

– et nip havsalt.

– 4 blade husblas.

– korn af 1/2 vaniljestang.

Rugbrødscrumble:

– 2 skiver rugbrød.

– 1 spsk. brun farin.

Pynt: skovsyre og hasselnøddecreme.

Sådan gør du: 

Karamelmousse:

Smelt brun farin og smør langsomt, over lavt blus, i en gryde. Sukkeret skal være helt helt opløst. Udblød i mens din husblas og pisk 6 dl. fløde stift.

Når sukker og smør er opløst tilføjes 1 dl. fløde og et nip salt til massen. Når denne er afkølet let, smeltes husblassen i karamellen.

Vend lidt af flødeskummet i din karamel og vend det herefter tilbage i resten af flødeskummet.

Hæld karamelmoussen på sprøjtepose og fyld den i fire glas. Sættes på køl 3-4 timer eller til den har sat sig.

Rugbrødscrumble:

Hak rugbrødet i små meget fine tern (eller giv det en tur med blenderen). Drys med en skefuld brun farin og bag det i ovnen ved 175 grader C. i cirka 15 min. eller til det er sprødt.

Servér moussen toppet med din rugbrødscrumble, tynde striber af hasselnøddecreme og skovsyre.

Er du vild med karamel, så prøv også denne dejlige chokolademousse med karamel og hakkede saltmandler.

Continue Reading

Cremet pastasalat med karrydressing.

Lækker lille pastasalat med ærter, cremet karrydressing og kogt, røget hamburgerryg

En nem lille pastasalat på en grå torsdag. Den kan spises til frokost, f.eks. i madpakken, eller som et helt måltid, da der er kød i retten. Udgangspunktet i opskriften er at få samlet og spist rester fra de sidste dage, gerne i en ny ret. Det betyder også, at du kan variere og justere din pastasalat med det, du nu har. Og der kan sagtens tilføjes flere grøntsager.

Forleden fik vi glaseret hamburgerryg. Rester af den er skåret i tern og udgør en del af fyldet, men du kan sagtens bruge en rest kylling eller lign.

Jeg synes gerne, at en pastasalat må være cremet og laver derfor altid mine dressinger til dette, af crème fraiche. Olie/eddikedressing skal blive på min salat, tak.

Du kan med fordel røre lidt friske urter, f.eks. persille eller purløg, i din dressing.

Du skal bruge (2-3 pers.)

– 300 g. pasta.

– 200 g. grønne ærter.

– 200 g. røget, kogt hamburgerryg.

– 1/2 løg.

– 1 1/2 dl. creme fraiche.

– 1 tsk. mayo.

– 1 tsk. dijonsennep.

– 1 1/2 spsk. god karry.

– Et skvæt citronsaft.

– 1 tsk. løgpulver.

– S/p.

Sådan gør du: 

Start med at røre din dressing sammen af crème fraiche, mayo, citronsaft, dijonsennep, karry og løgpulver. Smag til med salt, peber, og citronsaft. Stil din dressing på køl, så den kan trække lidt, mens du laver resten.

Kog din pasta og lad den herefter køle lidt af. Snit løg og skær kødet i mundrette bidder. Vend i en skål kød og løg i pastaen, sammen med ærter. Vend til sidst dressingen i. Spis med det samme, hvis du ønsker en lun pastasalat eller sæt på køl – det bliver den kun bedre af.

 

Continue Reading

Tarteletsovs, sådan !

Man kan altid liiige spise en ekstra tartelet. Yummylicious.

Jeg har skrevet en del om vejret, de sidste par dage. Men det er jo helt vildt, som det kan blive ved med at regne. Og når det regner,  så er der altså bare en særlig type hyggemad, der er skøn at spise. En af favoritterne herhjemme er tarteletter. Mange spiser dem nok oftest på julefrokostbordet, men herhjemme spiser vi altså den slags herligheder hele året rundt. For asparges -flødesovs smager bare så godt.

Du kan også vælge at lave sovsen tykkere end angivet, pakke den ind i butterdej med lidt sprødtstegt bacon og persille. Pensel butterdejen med æg og bag i ovnen. Spis med en lækker salat til. Almindelige tarteletter, smager også godt med et lille drys bacon og persille. Yummylicious!

Tilbage til sovsen!

Du skal bruge (4 pers.)

Du kan vælge at koge en god hønsekødssuppe, dagen før du skal lave tarteletter. På den måde får du både rester af lækkert hønsekød og en god fond at lave din sovs af. Kog hønen med en suppevisk og evt. ekstra porrer, løg, knoldselleri og gulerødder. Jo flere – desto mere smag, så giv den fuld skrue med suppeurterne. Husk at skumme væden.

500 g. kogt hønse -eller kyllinge kød.

2 dl god hønsefond (eller bouillon).

2 dl. piskefløde.

400 g. -500 g. asparges, kogte. Gem 2 dl. af kogevandet til sovsen. Bruger du glasaparges, så gem væden.

60 g smør.

4 spsk mel.

Salt og peber.

Tarteletskaller.

Sådan gør du:

Pluk kødet af/fra din høne eller kylling med to gafler. Det må gerne være lidt trevlet i det. Skær dine asparges i mundrette stykker eller dræn glassene med hvide asparges og skær i mundrette bidder – husk at gemme aspargesvæden.

Smelt dit smør i en gryde ved middel varme og tilsæt så mel lidt efter lidt og pisk sammen. Lav så ligeså stille en opbagning ved at piske aspargesvæden og hønsefonden ind i mel -og smørblandingen, til du har en glat og tyk sovs. Pas på det ikke klumper. Lad sovsen koge godt igennem, mens du pisker. Tilsæt fløde og smag til med s/p.

Tilsæt til sidst hønsekød og asparges og lad det simre videre, mens du varmer dine tarteletskaller.

 

 

Continue Reading

Blomme -og nektarinkage med marcipan & mørk chokolade

Dejlig kage med skøn smag af nektarin. Perfekt til en varm kop te på en regnvejrsdag.

Denne lækre lille sag af en kage, blev egentlig bagt, fordi jeg stod med en god håndfuld blandede overmodne frugter, creme fraiche og en plade Rittersport med marcipan og chokokolde, som jeg ikke helt vidste, hvad jeg skulle gøre af.

Bevares, jeg kunne selvfølgelig have spist chokoladen … 😉

Jeg har en lækker grunddej, jeg altid bruger til muffins, så frugter og chokolade blev hakket groft og vendt i dejen og det blev altså til denne saftige kage med skøn smag af nektarin (som i øvrigt smager ret godt sammen med chokolade).

Kagen smager ekstra lækkert med en skefuld fuldfed creme fraiche og en brændende varm kop te.

Du skal bruge:

75 g. smør.

2 æg.

2 1/2 dl. sukker.

2 dl. creme fraiche.

4 1/2 dl. hvedemel.

1 1/2 tsk. bagepulver.

4 nektariner.

3 blommer.

50 g. marcipan.

50 g. mørk chokolade.

Sådan gør du:

Rør smør og sukker sammen til det er blødt. Pisk æggene i et ad gangen og pisk massen sammen til den er let og luftig. Hak og skær i mens frugt, chokolade og marcipan i tern. Når æg, smør og sukker er pisket luftigt tilsættes creme fraiche. Si herefter mel og bagepulver i dejen.

Vend til sidst frugt, chokolade og marcipan forsigtigt i dejen og hæld den i en smurt springform eller lign.

Jeg har bagt min i en bagering (cirka 20 cm. i diameter). Bag kagen i en forvarmet ovn ved 180 grader C i cirka 35-40 min.

Du kan også sagtens bruge dejen til muffins. Af denne opskrift vil der blive cirka 12 stk.

Continue Reading

Kylling i pikant flødesovs

Når det regner, som det har gjort i Danmark de sidste dage, så er det altså vildt lækkert med hyggemad og sommetider gør det ikke noget, det ikke er en klar suppe eller gullasch, der tager lang tid at tilberede.

Retten her er en nem og hurtig ” smovse” -ret, perfekt til en regnvejrsdag, med både fløde, flødeost og bacon. Awww. Så er der i hvertfald lagt op til en god travetur i skoven. Måske for at finde svampe til en anden lækker ret ?

Du skal bruge (3 pers.):

– 3. stk. kyllingebryst.
– 150 g. bacon.

– 1/2 tsk. chilipaste, cayennepeber eller anden chili.
– 1 porre.
– 1 peberfrugt.
– 1 Buko rød pikantost (andre kan selvfølgelig også bruges).
– 2 dl. grøntsagsfond (boullion kan sagtens bruges).
– 2 dl. fløde.
– 1 tsk. løgpulver (kan undlades).
– s/p.
– et skvæt citronsaft.

Du kan sagtens tilføje flere grøntsager. F.eks. broccoli, blomkål eller gulerødder. Dette var blot, hvad vi havde i køleskabet.

Steg bacon og tag det af panden. Steg kyllingebryst i baconfedt og giv kyllingen lidt s/p og løgpulver.
Snit i mens 2/3 dele af dine grøntsager groft og resten fint.
Tilsæt og steg de grofthakkede grøntsager sammen med kyllingen og tilsæt fond og pikantost. Lad retten snurre 5-10 minutter og tilsæt så fløde. Lad retten simre yderligere 20-25 minutter eller til kyllingen er mør og saucen cremet. Smag til med salt og peber og drys bacon og de fintsnittede grøntsager, over retten.

Vi fik brune ris til, men smager sikker også dejligt med kartofler eller pasta af en slags 🙂

Continue Reading

Kæmpe gulerodsbrud

Lækre gulerodsbrud, som du kender dem fra bageren. Lige til at spise, måske med smør 😉

I stedet for at samle dejen med alle ingredienser og forme dejen til en kugle, for herefter at trille dem til boller, laves dejen ad to omgange, for herefter at blive hakket i stykker – ja du læste rigtigt! Ikke noget med at trille runde boller,  men hakke dej til brud. På den måde får dine gulerodsbrud, det velkendte, lidt ujævne udtryk.

Du skal bruge (9 stk.) 

– 50 g. gær.

– 900 g. hvedemel.

– 5 dl. lunkent vand.

– 1 1/2 tsk. salt.

– 1 1/2 tsk. sukker.

– 100 g. blødt smør.

– 1 stort eller 2 små æg.

– 150 g. solsikkekerner.

– 3 -4 gulerødder, revet.

Sådan gør du :

Start med at opløse gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker og mel og ælt dejen godt. Tilsæt smør lidt efter lidt og arbejd smørret godt ind i dejen. Ælt videre til dejen er lækker smidig. Lad dejen stå til hævning i cirka en time på køkkenbordet, dækket af et fugtigt klæde.

Mens dejen hæver, kan du rive dine gulerødder, så de er klar.

Når dejen har hævet, laves en stor fordybning midt i dejen (ligesom når man laver pastadej). I fordybningen hældes æg, solsikkekerner og gulerødder i og så skal du ellers til at “hakke” dejen sammen.

I fordybningen er æg, solsikkekerner og gulerødder. Dejen rundt om hakkes indover fyldet og laves således til brud.

Brug en kniv eller nogle gode dejskrabere uden håndtag til at hakke dejen i stykker. Sørg for med kniven at hakke dejen ind mod midten, således at æg, solsikkekerner og gulerødder bliver fordelt godt i dejen. Dog uden at samle dejen til en kugle, som man normaltvis ville gøre med en bolledej. Skær dejen i 9 dele (eller mindre, hvis du ønsker en mindre størrelse på dine gulerodsbrud) og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve på pladen i en time.

Bag dem herefter i en 220 grader C forvarmet ovn, i cirka 15 minutter.

Læg gerne et viskestykke over dine gulerodsbrud, mens de afkøler. Det bevarer fugtigheden i dine brud.

Continue Reading