Kender du de der små irriterende ting, som en sovs, der bare ikke liiiige sidder helt i skabet eller et skærebræt, der bliver ved med at rutsche hen over køkkenbordet, når du skal snitte løg til dine hakkebøffer? Her får du et par gode tips, som jeg har taget til mig gennem tiden. Ganske vist er der ikke noget hokus pokus over dem, men det er altid godt med et par gode fif i baghånden. Hvis du i forvejen bruger lang tid i køkkenet og går op i, hvad du putter i munden, kender du måske til nogle af dem – og ligger du selv inde med et par gode eller hyggelige madlavningstips, så del dem endelig.
1) Husk de 5 grundsmage 🍜
Lad os lige vende tilbage til det med saucen, for vi har alle været der. Alt er klar til servering, også saucen bortset fra, den altså “mangler et eller andet”. Den er ikke nødvendigvis dårlig, men den mangler lige det sidste. Måske kender du det også fra andre retter. Men du kan hurtigt lære at lave mere velsmagende mad (og brun sovs), hvis du tænker på, hvordan maden er sammensat.
Sødt afrunder og balancerer: sukker, honning, rodfrugter, frugt, kanel.
Salt forstærker madens egen smag: soya, parmesan, kapers, oliven, fiskesauce.
Surt fremmer smagens friskhed og kan give en fersk ret liv: citrusfrugter, eddike, syrnede mælkeprodukter, vin.
Bittert ☕ Giver modvægt til især fedme. F.eks. friskkværnet peber henover en svampesauce. Den bitre smag giver også modvægt til den salte smag: peber, kål, urter, kakao, kaffe, grapefrugt.
Umami kræver lidt øvelse at genkende. Hvis du ikke helt kan sætte fingeren på, hvad det er din sauce bliver ved at mangle, er der en stor sandsynlighed for, at det er umami. Umami kan bedst beskrives som smagsfylde/dyb/kød-agtig: tomat, svampe, kød, æg, ost, skaldyr.
Når alle grundsmagene er tilstede i et måltid, bliver alle dine smagsløg også aktiveret. Og det giver en følelse af velbehag og velsmag. Lær dem alle at kende og de madvarer der repræsenterer dem og du vil hurtigt kunne smage, hvilken forskel det gør at mestre sammensætningen.
2) Fang dine egne svampe
Verdens bedste mad, er en mad med kantareller. Stegt i smør. Med friskkværnet peber og et skvæt citron. Skal det være ekstra lækkert, er de stuvet med lidt fløde. Nå, men du kan hurtigt købe dig fattig i lækre svampe med supermarkedernes priser på svampe, der tæller alt andet end champignoner. Derfor opfordrer jeg alle med hang til svampe til at gå på jagt selv. Der er altså rigtig mange penge at spare. Sæsonen er godt nok ved at være ovre ( med mindre du går efter de sjove svampe, der gerne vil have lidt nattefrost, før de pibler frem), men ellers er de danske skove fyldt med lækre rørhatte og kantareller især i september og oktober. Er du en dygtig jæger, kan du både fryse eller tørre dem, så du har til vinterens gryderetter. Køb dig en god svampebog og hold dig til svampe med “rør” (rørhatte som f.eks. Karl Johan) og lameller, der løber helt ned ad svampens stok.
3) Den fugtige klud
Smid en fugtigt karklud under dit skærebræt, når du snitter og hakker. Så slipper du for rutschende skærebræt rundt på hele køkkenbordet.
Hvad er dine bedste køkkentips ?!
1 kommentar