I disse kolde vinterdage, er der ikke noget, som en dejlig varm skål suppe. Her har jeg lavet en version på jordskokke og pastinak. Jordskokkerne kan godt være lidt stride at komme igennem, når de skal skrælles, men jeg lover, at det er besværet værd. Både den lækre estragonolie og de salte mandler, kan laves på forhånd og giver skøn knas og fedme til suppen.
Suppen fungerer godt, som både forret og hovedret.
Du skal bruge (4 pers.):
Suppe:
– 1 kg. jordskokker.
– 1 pastinak, et godt stykke knoldselleri eller lign.
– 2 porre.
– 1 laurbærblad.
– 1,5 l. grøntsagsfond (bouillon kan også bruges).
– 2 spsk. hvidvinseddike.
– 1 fed hvidløg.
– et skvæt piskefløde.
– s/p.
Estragonolie:
– 2 dl. neutral olie.
– 500 g. frisk estragon.
Pynt: En håndfuld grofthakkede salte mandler og friske løgspirer.
Sådan gør du:
Estragonolie (det kan være en god idé at lave i god tid, da den tager noget tid at filtrere):
Start med at varme din olie op til 58 grader C. Den lune olie, er med til at trække farvestof ud af din estragon og giver den en fin grøn farve. Du vil ikke få samme resultat, hvis du blender i kold olie. Hak estragonen groft og blend den herefter i 4-5 minutter, med den lune olie. Si den herefter gennem et klæde eller kaffefilter, så får du en fin klar grøn olie.
Suppe: Skræl alle dine jordskokker, hvidløg, porre og pastinakken. Skær dem i grove tern og svits dem kort i en gryde sammen med hvidløget. Hæld fond på og tilsæt laurbærblad, salt, peber og hvidvinseddike. Lad suppen småsimre til rodfrugterne er møre og afkøl den herefter let. Fisk laurbærbladet op og blend suppen, til den er cremet. Smag til med salt og peber. Inden servering varmes suppen igennem og der tilsættes et skvæt piskefløde.
Servér suppen med en håndfuld hakkede salte mandler, et par dryp af den lækre estragonolie og lidt grønne løgspirer.
3 kommentarer
Åååh det så kjempe godt ut 😀
Tak for de søde ord. Suppen smager også skønt ❄